Gebelik Belirtileri

Hamile Kalmak İçin Yumurtlama Günü Olması Şart mı?

Hamile kalmak için yumurtlama günü olması şart mı? Yumurtlama günü dışında hamile kalınır mı? sorularına bu yazımızda sizlere yanıt bulmaya çalışacağız. Öncelikle yumurtlama ve hamilelik nasıl oluşur onu inceleyelim. Yumurtlama (Ovulasyon) sağlıklı bir kadının ayda bir kez yaşadığı adet kanamasının muhtemelen ortalarında oluştuğu durumdur. Genellikle dediğimiz gibi regl döneminin ortalarına yani bu kadının aylık döngüsüne göre değişir. Ama genellikle ortaları yani 11-16. günler yumurtlama gerçekleşir. Yumurtlama aynı zamanda yumurtaların çatlayarak yumurtalıklardan dışarı fırlatılmasıdır. Her ay düzenli adet gören bir kadının yumurtlama günü de bellidir. Adet kanamasından ne zaman sonra hamile kalınır konusunu buradan ayrıntılı inceleyebilirsiniz. Bunu anlayabilmenin bazı belirtileri de vardır. Örneğin yüksek ateş, akıntı, cinsel istekte artış gibi. Yumurtlama zamanınızı tahmin edemiyorsanız ateş ölçme yöntemi ile yumurtlama hesaplama konumuza buradan ulaşabilirsiniz.

döllenmenin nasil olduguna dair sematik resim
döllenmenin nasil olduguna dair sematik resim

Bir kadın hamile kalmak istiyorsa yumurtlama günü olması şart değildir aslında. Şöyle açıklamak gerekirse durumu. Yumurtaların canlı kalabildiği zaman dilimi 24 saattir. Ama erkeğin sperm hücreleri 3 gün yani 72 saat canlı kalabilmekte. Bu demek oluyor ki bu 3 gün erkeğin sperm hücreleri kadının yumurtalarına yakın yerlerde olduğunu düşünürsek yumurtaların çatlamasının 3 gün öncesi ya da 3 gün sonrası döllenme olması yüksek ihtimaldir. Ama bu yumurtlama gününden 1 hafta önce ya da 1 hafta sonrası bu fırsat kaçacaktır. O yüzden doktorların eşlere tavsiyesi yumurtlama zamanında, 3 gün öncesi 3 gün sonrası gün aşırı ilişkiye girmek olacaktır. Gün aşırı olayı da spermlerin daha kalitelilerinin daha hızlı olanlarının gün aşırı bekleyerek üretilebileceğindendir. Her gün girilen ilişkide spermlerin kalitesi biraz daha düşmektedir. Ayrıca şöyle bir durumda vardır ki yumurtlama dışında gebe kalınabilecek değişik bir durumdur. Bu da dışarıda dölleme işleminin gerçekleştiği sonradan rahme yerleştirilen embriyo gibi. Bu sistem tüp bebek tedavisinde mümkündür. Yumurtlama olmasa da gerçekleşebilir. Hamileliğin oluşması için döllenme denilen olayın gerçekleşmesi gerekir. Bu da erkeğin sperm hücresi ile kadının yumurtasının birleşmesi demektir. Döllenme sonunda yumurta rahim duvarına yerleşmek için döllenmenin gerçekleştiği tüplerden yola çıkar 6-12 gün içinde rahim duvarına yerleşmiş olur. Yani rahim duvarına yerleşen küçük embriyo artık minicik bir bebektir aslında ve yerleştiği andan itibaren kan testinde hamilelik görülür. Kanda beta hcg testi yaptırarak pozitif sonucu görebilirsiniz. Tabii ki rahim duvarına yerleşen embriyonun burada kesin kalacağı durumunu bilemeyiz. Ama kanda salgılanan beta hcg günler ilerledikçe artış gösterecektir. Doktorunuz da sizden tekrar tekrar test isteyecek hatta zamanı gelince ultrasonda gebeliğinizi kesinleştirecektir.

yumurtlama günü hesaplayan test
yumurtlama günü hesaplayan test

Eğer ki yumurta ve sperm hücresi buluşamamış ve döllenme gerçekleşmemiş ise adet (regl) gerçekleşir. Eğer eşlerin bebek gibi bir planları varsa bilmeleri gereken şey yumurtlama günüdür. Gebe kalmakta mihenk taşı diyebiliriz yumurtlama (ovulasyon) günü için. Ovulasyon gününüzü daha iyi tahmin edebileceğiniz duruma hakim olabileceğiniz, adet dönemi hesaplama yazımız size yardımcı olacaktır. Yine eczanelerden alabileceğiniz ovulasyon testleri de bir nebze size yardımcı olabilir.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares