Tüp Bebek Tedavisi Devlet Desteği 2016
Evli olan her çiftin hayalidir bir bebek sahibi olup neslinin devamını sağlaması. Bu kimilerinde doğal yoldan olabilirken kimilerinde ise tedavi süreci gerektirebilir. Bu tedavi sürecinin son aşamasıdır belki tüp bebek tedavisi. Bunun öncesinde 3 kez aşılama tedavisi deneyip başarılı olunmamış ise tüp bebek tedavisi düşünülebilir. Tüp bebek bildiğiniz gibi çok masraflı hem madden hem manevi bakımdan çok yorucu bir süreç olabilir. Gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra doktorunuz size uygun tedavi yöntemini söyleyecektir. Tabi eğer tüp bebek tedavisine karar verilirse çiftlerin de buna hazır olması çok önemlidir. Tüp bebek yaptırmak isteyen çiftlere devlet tarafından destek sağlanabiliyor. Özel merkezlere bu tedaviyi yaptırmak isteyen çiftler devletten destek alamıyor. Peki bunun şartları nelerdir? Tüp bebek tedavisi devlet desteği 2016 kurallarına hep birlikte bakalım.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranı daha yüksektir. Aşılamaya göre daha çok çift tüp bebek sayesinde kolaylıkla anne baba olma arzusuna kavuşmuşlardır. Yaklaşık 20 yıl öncesinde uygulamaya başlanan tüp bebek tedavisi ile son yıllarda başarı oranını artırmıştır. Bunda tıp alanı ve ilaç sektörünün gelişimi önemli payı vardır. Bu yöntem ile çiftlere umut ışığı doğmaktadır. Günümüzde asla çocuğunuz olmaz denilen çiftlerin bile bu yöntemle çocuk sahibi oldukları doğrudur. Bu uygulama için tabii bazı şartlar gerekiyor. Özellikle maddi durumunuz yoksa devlet size bazı şartlar altında maddi açıdan destek sağlıyor. Bu şartlar nelermiş bakalım.
Tüp bebek tedavisi için sosyal güvenlik kurumunun şartları şunlardır:
-Sgk, bağkur ya da emekli sandığına 900 gün prim olması (5 yıllık sigortalılık)
-Son 90 gün aktif çalışıyor durumda olmak
-Çiftlerin en az 3 yıllık resmi evli olması
-Bebek sahibi olmak isteyen anne adayının en az 23 yaşında, en fazla 40 yaşında olması
-Kadın ya da erkeğin ikinci evliliği ise üzerine önceki evlilikten çocuk kaydı bulunmaması
-Tüp bebek yaptıracak anne adayı 5 yıl 900 gün sigorta şartını taşımıyorsa işinden ayrılıp eşinin üzerine sağlıkta aktive olmalıdır
-Çiftlerin normal yollardan bebek sahibi olamadığına, diğer yolların denendiğine ve yetersiz kaldığına dair bir raporun olması gerekmektedir.
Tüp bebek tedavisi gerçekten maliyetli bir iştir. Özel merkezlerde ortalama en az bu fiyat 3000tl ile başlarken merkezin size sunduğu hizmet ve tedavi yöntemlerine göre bu fiyat 8000-9000tl fiyatı bulmaktadır. Bunun uygulama fiyatı 1400-1700 tl iken ilaç masrafları 1500-2500tl arasında değişim göstermektedir. Devlet ise tüp bebek tedavisini karşılar yalnız belli bir oranda katılım payını alır. Sosyal güvenlik kurumu ile anlaşmalı olan tüp bebek merkezlerine sgk her deneme için 1200 tl öder. Sizler için birinci deneme için bu rakamın %30 u yani 401 tl, ikinci denemede %25 yani 334tl, üçüncü deneme için %20 yani 267 tl ödemeniz gerekir. Bu rakamlar sadece tedavi ücreti tabii bu tedavinin ilaç masrafı da bulunmakta. İlaçlar için rapor alınmış ise ek ilave ücret ödemezsiniz. Eğer ilaç için raporunuz yoksa %20 oranında bir pay ödersiniz. Tedaviye uygundur raporu yanında sizin ilaçların masrafını kısmak için ilaç için ayrı rapor da almanız gerekmektedir.