Radyasyonun Gebelik Üzerine Etkilerini Araştırdık
Radyasyonun Gebelik Üzerine Etkileri– Genelde hamile anne adaylarından bizlere şu tarz sorular çok sık gelebilmekte. Rasyasyonun bebeğime zararı nedir? Röntgen çektirmek bebeğime zarar verir mi? gibi sorularla karşılaşabiliyoruz. Elbette evimizin her alanında artık kullandığımız eşyalar televizyonlardan tutun da mutfak eşyaları sürekli elimizden düşürmediğimiz telefonlar bilgisayarlara kadar her alanda radyasyon var. Ama şunu da bilin ki bu evimizde kullandığımız eşyalardaki tehlike tabii ki bir nükleer santralindeki gibi ciddi boyutlarda değil. Ama her zaman tabii ki tedbiri elde tutmak faydalıdır. Gebeliğiniz zamanında biraz daha az telefon bilgisayar kullanın az televizyon izleyin ya da evdeki elektronik eşyaları çok kullanmayın. Eskiden bu elektronik eşyalar mı varmış üstelik herkes mutlu herkes sağlıklıymış. Biz ise günümüzde ne yapıyoruz tüm hayatımızın içine koymuş durumdayız zararlı olan ne varsa..
Tekrar söylemek isterim ki evimizdeki kullandığımız elektronik eşyalar telefon gibi radyasyon tanımlanan cihazların bebeklere doğrudan zararı yoktur. Günlük hayatta kullanılan eşyalar yanında en çok radyasyona maruz kalınma durumu hastanelerde röntgen çekimleri esnasında olmaktadır. Tabii diş gibi ya da herhangi durumda röntgen çektirmek için maruz kalınan radyasyon da bebeğe zararı yoktur. Radyasyona uzun süre maruz kalmak, ya da radyasyon ışınlarının çok fazla miktarda olması gerekmektedir. Tek röntgen uygulamalarında yani akciğerdir diştir gibi röntgen çekimlerinde herhangi bir zarar söz konusu olmamaktadır. Ama yine de her anne adayı endişe edebilir ve çektirmek istemeyebilir tabii ki röntgen. Burada dediğim gibi radyasyonun ciddi anlamda zarar verebilmesi için yoğunluğu ve tekrarlanma süresi olur.
Tabii ki anne adaylarının bu durumda yapmaları gereken eylem özellikle gebeliğin ilk 14 haftası ve son 6 haftasında bu evde kullanılan eşyalardan uzak kalması olacaktır. Gebeliğin ilk 3 ayında radyasyona maruz kalmak düşüklere sebep olabilmektedir. Özellikle alışveriş merkezlerinden içeri girerken yer alan X-Ray cihazlarından geçmeden önce güvenliğe hamile olduğunuzu söylemeniz gerekir ve aramanın geleneksel yolla yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca muayene için gerekli olabilecek röntgen çekimleri için mutlaka doktorunuza da hamile olduğunuzu hatırlatmanız gerekmektedir. Radyasyona ciddi anlamda maruz kalındığı durumlarda doğan bebeklerde gelişim geriliği, beyin yapısında bozukluk zeka geriliği, göz bebeklerinde küçüklük, kanser gibi sorunlar ortaya çıkar ayrıca ileri ki dönemlerde yani ergenlikten sonra erişkinlikte ve kısırlık sorunları gözlemlenmiştir. Burada dediğim gibi sizin tedbir almanızda fayda var evde de dış mekanda da dikkat edilmeli diye düşünüyorum. Özellikle dikkat radyasyon riski, hamileler giremez gibi uyarıların olduğu yerlerden uzak durmakta fayda var.