Gebelik Belirtileri

Kürtaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Kürtaj kısaca gebeliğin sonlandırılması durumudur yani tıbbi tahliye de diyebiliriz buna. Özellikle istenmeyen gebeliklerde çok sıklıkla yapılmaktadır. Kürtaj aynı zamanda rahmin içinin tamamen temizlenme işlemidir. Ülkemizde bunun yasal sınırı son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sınırlı tutulmuştur. Gebelik eğer verilen tarihin üstünde ise burada anne ve babanın rızası olsa bile kürtaja resmi kurumlarda izin verilmez. Eğer anne de ya da bebekte sağlıki açıdan sorun teşkil edici bir sebep varsa burada gebelik haftasına bakılmaksızın sağlık kurulu raporu ve en az iki doktorun imzası ile karar çıkartılır.

kürtaj nedir nasil yapilir
kürtaj nedir nasil yapilir

Bu tamamen benim kendi fikrim ve kürtaj olayına eğer gerek görülmedikçe ve sağlık açısından tehlike içermiyorsa karşı olanlardan biriyim. Bir canı Allah veriyorsa almak ta onun görevidir. Yani keyfine ben bu çocuğu istemiyorum deyip onun yaşamasına engel olunuyorsa bebek sahibi olmak isteyenlere bence bu hakarettir. Kürtaj aynı zamanda hiç bir zaman aile planlaması sağlayan bir araç olmamıştır. Ailelerin ister sosyal ister ekonomik açıdan daha fazla çocuk yapmak istememeleri doğum kontrol yöntemleri ile sağlanmalıdır. Oluşan bir gebeliği keyfi şekilde sonlandırmak olur şey değildir. Ya da gayri meşru gebeliklerde de aynı şey geçerlidir. Bunu yapıyorsanız sonucuna da katlanmak zorundasınız. Kürtaj kesinlikle bir çözüm değildir.

Gebelik anne için hayati tehlike oluşturuyorsa bu durumda kürtaj düşünülebilir, aynı zamanda bebek için sorun teşkil ediyorsa ki ben buna da aslında karşıyım ama bu durumda da kürtaja başvurulabiliyor. Yine gebelikte düşüklerde kürtaj sebebi olabilmektedir. Eğer 12 haftadan önce bir düşük söz konusu ise bu kanama yolu ile kendiliğinden atılabilir. 12 haftadan sonra oluşan düşüklerde kürtaj gerekebilir.

vakum yöntemi ile kürtaj
vakum yöntemi ile kürtaj

Kürtaj Çeşitleri Nelerdir:

Boş gebelik ( kesenin içinde olması gereken tarihte bebeğin görülmeme durumu),

Bozulmuş gebelik gibi durumlarda da zaman kaybetmeden kürtaj yapılmalıdır.

Probe Kürtaj (kanama bozuklukları, menopoz sonrası kanamalarda bazen teşhis bazen de tedavi amacı ile kürtaj yapılmaktadır.

Fraksiyone kürtaj (Rahim ağzı ve rahim kanserinin ayrımında da önemli bir araç)

Revizyone kürtaj ( gebelikte kendiliğinden oluşan bir düşükten sonra rahim içinde kalabilecek parçaların temizlenmesi için de kürtaja başvurulur.

Endometrial Dating (infertilite (kısırlık) teşhisinde yumurtlamanın olup olmadığının anlaşılması için yapılır

Zaman kaybedildiği durumlarda kürtajın yan etkileri ve riskleri de artmaktadır. Kürtajı yapacak doktorun deneyimli, tecrübeli uzman birisi olması önemlidir. Çünkü kürtaj riskli bir işlemdir. Kürtaj işleminden sonra 2-10 gün arasında hafif kanamalar görülebilir. İşlem sonrasında doktorunuzun verdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Genellikle enfeksiyon oluşuma karşı 10-15 gün süreyle ilişki önerilmez. Eğer bir düşük sebebi ile kürtaj yapılmışsa doktorunuz en az 3 ay süre ile size korunma yoluyla ilişki önerecektir. İşlemden 1 ay sonra kadar bir iki gün gecikmeli adet kanaması görülmeye başlar.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares