Gebelik Belirtileri

Hamilelikte Yapılması Gereken Aşılar

Önemli bir konu olan hamilelikte yapılması gereken aşılar konusuna değinmek istiyorum. Aşılar yıllar boyunca hastalıkların hatta ölümlerin bile önüne geçen önemli bir koruma yöntemidir. Hamilelikte de aşılama ile hem anne hem de fetusun sağlığı korunmak istenir. Canlı aşıların yapılması hamilelikte önerilmez. Aşılardan canlı mikroorganizma içermeyen olanları anne adayına gebelikte yapılabilir.  Ölü aşıların hamileler üzerinde zararı olmadığı görüldüğü için uygulanabilir durumdadır. Aynı zamanda da emzirme döneminde de aşı uygulaması bebeğe ve anneye zarar vermez. Yine aşılamanın en önemli özelliği fetüste gelişim geriliği, ölü doğum ya da sinirsel bazı problemlere sebep olabilecek enfeksiyon riskine karşı yapılmasıdır. Özellikle yine yeni doğan risklerini azaltıcı olarak büyük önem taşımaktadır. Şimdi hamilelikte yapılması uygun olan aşılara ve ne zaman yapılması gerektiklerini hep birlikte inceleyelim.

gebelikte hangi asilar yaptirilmalidir
gebelikte hangi asilar yaptirilmalidir

Tetanoz Aşısı: Gebelikte yapılabilen canlı mikroorganizma içermeyen bir aşıdır. Tetanoz aşısı yapılan hamile kadınlarda oluşan antikorlar anne karnında bebeğe de geçerek bebeği yeni doğan döneminde koruyan bir aşıdır ve mutlaka anne adayına zamanında yapılması gerekir. Hamileliğin ilk 3 ay bitiminden sonra yapılması tercih edilir. Genellikle gebeliğin 5-6 aylarında 2 doz olmak üzere yapılır. Tek doz aşının koruyabilirliği olmadığı için iki doz olunması şarttır. Hamilelikte yapılan iki dozun 1-3 yıl koruma durumu olduğu için gebelikte yapılan 2. dozdan 6 ay sonra 3. doz aşı yapılmalıdır. 3. dozdan 1 yıl sonra da 4. doz yapılır son olarak 4. dozdan 1 yıl sonra da 5. doz tetanoz uygulanmış olur. Yeni doğan bebeklerde %60 oranında ölümcül risk taşıyan tetanoz aşısı mutlaka yaptırılmalıdır.

hamilelikte yapilmasi gereken asilar
hamilelikte yapilmasi gereken asilar

Hepatit-B Aşısı: Annede taşıyıcılık varsa doğumdan sonraki ilk 12 saatte yapılması şarttır. Annede taşıyıcılık varsa mutlaka bebeğe de geçme durumu söz konusudur. Annede yoksa fakat babada taşıyıcılık varsa anne adayının hamilelikten önce bu aşıyı yaptırması gerekmektedir. Hamilelik öncesinde yaptırılmayan aşı mutlaka hamilelik sırasında yaptırılmalıdır.

Grip Aşısı: Her yıl kendini yenileyen grip virüsüne karşı aşılarda her yıl yenilenmektedir. Hamile anne adayının grip aşısı olmasında bir sakınca görülmemiştir. Grip aşısı olup gebe iken üst solunum yolu enfeksiyonu yaşadıysanız bu grip aşısı ile alakalı olan bir durum değildir.

Kuduz Aşısı: Hamilelik sırasında şüpheli bir hayvanla temas halinde yapılmasında sakınca yoktur. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan hamile kadın mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir.

Meningokok Aşısı: Anne adayında menenjit durumuna karşı yapılan ve hamilelerde zararı görülmeyen bir aşıdır fakat yine de doktorunuz uygun gördüğü taktirde yaptırmanızda fayda var.

Hamilelikte Yalnızca Doktorun Uygun Gördüğü Zaman Yapılan Aşılar: Polio, sarı humma, pnömokok, kolera, boğmaca, hepatit-a. Bu aşılar bulaşma riski çok yüksekse doktorun ön gördüğü taktirde yaptırılmasında fayda var.

Hamilelikte Kesinlikle Yapılmaması Gereken Canlı Mikroorganizma Taşıyan Aşılar: BCG (verem aşısı), kabakulak, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği

Gebelik öncesinde kadınların özellikle bağışıklığı olmayan kadınların gerek duyulan aşıları yaptırmalı ve aşıdan 3 ay sonraya kadar hamile kalınmamalıdır. Bazı hastalıklar bebek açısından risk oluşturmazken bazıları ciddi riskler oluşturabilir. Bu yazımızdan hamile anne adaylarının en merak ettikleri konuları, hafta hafta gebelikle ilgili her şeyi bulabilirsiniz.

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares