Hamilelikte Grip Olmak Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelikte grip olmak bebeğe zarar verir mi? konulu yazımıza hoşgeldiniz. Hamilelikte soğuk algınlığı, grip, üst solunum yolları enfeksiyonu görülebilir. Grip özellikle hava yolu ile bulaşabilen bir hastalık olduğu için hemen bulaşabilmekte hızlı ilerleyen bir virüse sahiptir. 4-5 gün hatta 1 haftaya kadar etkisini sürdürebilmektedir. Özellikle kış aylarının büyük kabusu grip normal insandan daha çok gebelerde daha ağır geçebilmektedir. Gebe kadınlar özellikle ilaç ta kullanamadıkları için daha uzun süreçli ve daha ağır geçirebilmektedirler. Ben de gebeliğimde en az 3 kez gribal enfeksiyon geçirdiğimi iyi biliyorum ki gerçekten yorucu ve ağır geçebilmekte. He hamileliğin sıkıntıları buna grip te eklenince çekinilmez olmakta. Hamile iken grip geçiren anne adayı gribini bebeğine geçirme riski fazladır. Bazı durumlar vardır ki eğer nefes alamama ya da zatürre durumları oluşmadan mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda var.
Grip belirtileri ya da yakalanma gibi durum meydana geldiyse ilk olarak doktorunuzla görüşmeli ve tavsiyelerini yerine getirmelisiniz. Doktorunuzun size tavsiyelerinden biri grip aşısı olabilir. Tabii ki bunu gribe yakalanmadan önce yaptırmalısınız. Grip aşısı gebelikte hiç bir zararlı durumu tespit edilmemiştir. Gebelikte yapılması gereken aşılar konumuzu buradan inceleyebilirsiniz. Hamilelikte atlanmaması gereken önemli konuyu mutlaka incelemelisiniz. Grip aşısı da doktorlar tarafından da önerildiği gibi hamilelikte yaptırabilirsiniz. Tabii bunun belli zamanları vardır. Zamanını geçirmeden aşı çıkar çıkmaz eczanelere danışıp yaptırabilir, hem kendinizi hem bebeğinizi koruyabilirsiniz. Grip aşısı hamileliğin başında yapıldığında doğumdan sonraki 6 aya kadar hem anneyi hem bebeği koruyucu etkisi devam edecektir. Eğer grip aşısı olmadıysanız grip halinde doktorunuz size düşük dozda ilaçlar verebilir. Ya da en iyi korunma yöntemi yine gribe yakalanmadan önce bol bol c vitamini tüketmek olmalıdır.
Gribe yakalanmadan önemli olan şey bu hastalığa karşı önlemler alıp yakalanma riskini en aza indirmek olmalıdır. Bunlar örneğin; elinizi sık sık sabunlu suyla yıkamak, sabunun olmadığı durumlarda alkollü sıvı temizleyiciler olabilir. Grip olan kişilerle temastan kaçınmak. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, titreme, yorgunluk gibi belirtilerde hemen doktorunuza başvurmalısınız. Tabii her grip olan kişide de tüm belirtiler olmayabilir. Grip hamile kadınlarda ağır geçirildiği taktirde ölümcül bile olabilir o yüzden nefes darlığı yaşandığında, göğüs ve karında ağrı ve basınç, ani baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, parasetamol (vermidon, parol, minoset) kullandığınızda dahi ateş düşmüyorsa, bebeğinizin hareketlerinde azalma ya da hiç hareket hissedemiyorsanız hiç beklemeden doktorunuzu arayın. Grip geçiren bir hamile iseniz hafif bir grip geçiriyorsanız aslında ilaçtan en iyisi yatak istirahati olmalıdır. Başınız yüksekte yatmak geniz akıntısı sıkıntısını da aza indirecektir. Yine c vitamini içmek sizi daha dirençli yapacak yorgun bitkin düşmenizi önleyecektir.