Hamilelikte 22. Hafta Oluşan Gelişmeler
Artık hamileliğinizin yarısındasınız yani 5.5 aylık oldunuz. Bebeğiniz ve siz büyük yol katettiniz. Bebeğiniz artık organları oluşurken gelişimlerini de hızla tamamlamaya çalışıyor. Belki kimine göre zorlu bir süreçken kimine göre kolay geçen bir süreç olmaktadır. Ama ne olursa olsun harika bir şey hamilelik yaşamak dediğinizi de duyar gibiyim. Şuan da bile hamilelikten korkuları olanlara söylemek isterim ki inanın korkulacak bir şey olsaydı bu milyarlarca kadın hamile kalmazdı. Herkesin bünyesi farklı ama ne kadar da zor bile geçse hamileliğiniz, tüm acılarınız doğumla birlikte yok olup kucağınızdaki mucizeden başka bir şey düşünmez olacaksınız. 22. Haftada olan hamile arkadaşlarımız için bu haftaya dair gelişim ve değişimleri paylaşmaya çalışacağız. Genel olarak gebeliğin tüm haftalarını görebileceğiniz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Bu haftalarda bebeğiniz hızla büyümeye devam ederken beyni gelişimlerini devam ettirir. Minik fetusunuz 26-28 cm boyunda yaklaşık 500 gram ağırlığına ulaşmıştır. Dokunarak etrafını tanımaya çalışır. Hareketleri yoğunlaşmıştır artık her sese tepkiler verebilir. Kız bebeklerde yumurtalıklar çalışmaya hazır hale gelmiştir yine erkek bebeklerin testisleri de üretime hazır haldedir. Bebeğiniz artık daha çok insan görünümüne kavuşmuştur. Göz kapakları kapalı olsa dahi gözleri alttan hareket edebilmektedir. Kirpikler ve kaşlar tamamen gelişmiştir. Kasları tamamen gelişen bebeğiniz artık mimik hareketlerini dahi yapabilir.
Bebeğinizin büyümesine bağlı olarak rahminiz de büyüyüp gerilmekte size biraz sıkıntı verebilir. Rahminiz artık göbeğinizin birkaç cm hemen altında. Bu göbeğinizin de gerilmesine sebep olmakta. Hafif ağrılar ve gerilmeler yaşamanız olası. Ayrıca rahim yuları çıktıkça midenize de baskı yapacaktır dolayısı ile mide yanmaları ve mide ağrıları olabilir. Aslında ne kadar da hafif ağrılar görseniz bu haftalar hamileliğin en rahat dönemleridir. Bu dönemde hormonların artmasına bağlı olarak eklem ve kemiklerinizde gevşemeler ortaya çıkabilir. Bu da bel ağrılarına kemik kas ağrılarına sebep olabilir. Her zaman dediğimiz gibi bunu kalsiyum ihtiyacınızı karşılayarak giderebilirsiniz. Bu haftada kansızlık ortaya çıkabileceği için baş ağrılarınız ortaya çıkabilir. Doktorunuza mutlaka danışarak buna çözüm aranmalıdır. Siz de bu haftalarda yorgunluk baş gösterebilir. Nihayetinde bebeğiniz ihtiyacı olan vitamin mineralleri sizden sağlıyor. Tabii siz de bu eksilen vitamin ve mineralleri yerine koymalısınız. Burayı tıklayarak 23. hafta gelişimlerini takip edebilirsiniz.