Gebelikte Hemoroid Sorunu Yaşayanlar
Gebelikte anne adaylarını çok rahatsız eden sorunlardan biri de belki de hemoroid sorunudur. Gebelik, varolan hemoroidin artmasına neden olabilirken aynı zamanda gebelikle de ilk kez ortaya çıkabilen bir durumdur. Gebelikte hemoroid sorunu yaşayanlar bunu en iyi anlayanlardır diye düşünüyorum. Ama korkmayın hemoroidin sıkıntılarını en aza indirip gebeliğinizi daha rahat geçirebilirsiniz de. Sizlere bu yazımızda hamilelikte hemoroid (basur, mayasır) sorununu nasıl kolay atlatırsınız bununla ilgili bilgiler sunmaya çalışacağız.
Eğer ki hamilelik ile birlikte bir hemoroid oluşmuş ise bu hamilelikle birlikte artan kan basıncına bağlı olarak uterusda (rahim) büyümeye sebep olur. Büyüyen uterus ana damarlara baskı yaparak buradaki hareket mekanızmasını yavaşlatır. Bu yavaşlamadan ötürü yüzeye yakın damarlarda varisleşmeler görülür. Bu varisler aynı zamanda bacaklarda, vulva ve makatta oluşur. Hamilelik döneminde bu yavaşlama sonucu bağırsaklarda da yavaşlama olarak kabızlık sorunu yaşanır. Eğer önceden hemoroid sorununuz varsa bu gebelik döneminde daha da fazla katlanacaktır. Hamilelikte kabızlık bu dönemin en belli başlı sorunlarındandır. Hemoroide sebep oluşturan etken de aslında kabızlık sorunudur. Hamilelikte östrojen hormonunun artması bebeğin bağırsaklar üzerine kurduğu baskı ve hamilelik döneminde kusma yaşayan anne adaylarında çok sıvı kaybının getirisi kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid olacaktır. Bu durumda dışkı sert ve kalın ve kuru olduğunda anüs kaslarını zorlayacağı için makatta çatlaklar ve dışında meme oluşmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda kanamalar da bunun eşliğinde görülebilir. Hafta hafta gebelik takibi konumuzu inceleyerek hangi hafta neler oluyor? Bebeğiniz ve sizdeki gelişmeleri adım adım takip edebilirsiniz.
Peki hamilelikte kabızlık sorunundan dolayısı ile hemoroid sıkıntısını en aza indirmek ya da engellemek için neler yapılmalıdır? Böyle durumlarla karşılaşıldığında fazla ilerlemeden doktorunuzun onayında ilaç kullanımı bunun yanında bol lifli gıdalar, kayısı ya da kayısı suyu içilmesi sıkıntıları rahatlatacaktır. Eğer ki hamile iseniz pek ilaç kullanımı tavsiye edilmediği ve cerrahi müdahalede de bulunulmadığı için yine kayısı, bol lifli gıdalar, bol su (sıvı) tüketimi çok önemlidir. Açıkçası ben ikizlerime hamileyken günde içtiğim 2 litre su beni kabızlık sorunundan kurtardı. İnanın su içmediğim günlerde çok sıkıntı çektiğimi bilirim. Yine hamilelikte kabızlık sorunu için doktorunuz tarafından önerilen ilaç ya da fitiller sizi rahatlatacaktır. Yine çok sıcak olmamak kaydıyla ılık su üzerine 15-20 dakika kadar oturulabilir. Hemoroid sorununa yakalanmamak için ve gebeliğinizin kabusa dönüşmemesi için beslenmenize dikkat etmelisiniz ve yinelemek istiyorum ki su tüketimi çok önemlidir. Acı baharatlı gıdalardan uzak durmalı, lifli sebze ve meyvelerden tüketmelisiniz. Yine nohut mercimek bezelye gibi baklagiller tüketmelisiniz. Bu konuda doktorunuzun önerdiği egzersizler de önemlilik arz etmektedir. Yine tuvalatte fazla oturmaktan ve fazla ıkınmaktan kaçınmalısınız. Hamilelikten sonra hemoroidin geçip geçmemesi kişiden kişiye değişir. Bunun geçebilme ihtimali varken, geçmeme ihtimali de bulunmaktadır. Hamilelikte normal bir hemoroid normal doğuma sorun teşkil etmemektedir. Eğer boyutu çok büyük bir sorun varsa sezaryen önerilebilir.