Gebelik Belirtileri

Gebelikte Düşük Nedenleri

Kadınların gebelikte en çok endişen duydukları olaydır sanırım düşükler. Gebeliğinin müjdesini alan bir anne adayı 20. haftadan önce bazı sebeplerden ötürü düşük yapıp bebeğini kaybedebilmekte. Bu gerçekten üzücü ve yıpratıcı bir olay tabii. Hamile olduğunuzu öğreniyorsunuz fakat bir sebeple bebeğinize veda edebiliyorsunuz. Peki gebelikte düşükler nelerden kaynaklanır? Kimler düşük tehdidi altındadır? Gebelikte hangi zaman dilimlerinde düşük görülebilir? Bunları sizin için araştırdık ve önemli bir konunun üzerine parmak basmak istiyoruz.

gebelikte düsük neden olur
gebelikte düsük neden olur

En çok gebeliğin başında yani 12. hafta öncesi görülebilen düşükler en geç 20. haftaya kadar da görülebilir. Bu normal gebeliklerde oran düşükken çoğul gebeliklerde yüksek olabilmektedir. Düşük tehdidi aslında her hamile kadın için geçerli bir durum olabilir. Bunun yanında herhangi bir sebeple de düşükler yaşanabilir. Şimdi bu sebeplere bakalım. Düşüğün bilinen görülen en baş sebebi ufak çaplı kanamalar ve kasıklarda şiddetli ağrı ve kramplar olmaktadır. Bu kanamalar çoğu kez tehdit oluşturabilir fakat her kanamanın yaşandığı gebelikte düşükle sonuçlanmaz. Bu aslında düşük tehdidi olabildiği gibi aynı zamanda döllenmiş yumurtanın yani embriyonun rahme doğru hareket aldığında yerleşmeye çalışırken oluşturduğu bir kanamadır. Buna implantasyon (yerleşme kanaması) denir. Dediğimiz gibi hamileliğin ilk 3 ayı her hamile için risk oluşturur. En ufak kanama gördüğünüzde doktorunuzla bunu paylaşmalısınız. Bu kanama yerleşme kanaması da olabilirken ciddi düşük tehdidi de olabilir. Düşük yaptığınızı düşünüyorsanız yani kanamanın miktarı fazla ise uzun sürüyorsa (1 haftadan fazla) mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz. Ultrason muayenesi ile doktorunuz  size açıklamada bulunacaktır.

Kanama ile birlikte artan kasık ağrıları ve kramplar görüldüğünde yine doktorunuzla görüşmelisiniz. Eğer doktorunuz düşük tehdidi gördüyse mutlaka size yatak istirahatı önerecek bunu yaklaşık 20 gün yapmanızı isteyecektir. Yine ağır işlerden kaçınmanızı yataktan tuvalet ihtiyacı dışında kalkmamanızı isteyecektir. En önemlisi de doktorunuzun önerdiği düşük önleyici ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız olacaktır. Özellikle eğer gerçekten ciddi düşük yaşıyor iseniz bu 4-5 haftalık bir gebelik ise kanama ile birlikte rahim içinde olan biteni kendiliğinden dışarı atacaktır. Bazı durumlarda da kürtaj gerekebilmektedir.

gebelikte tekrarlayan düsükler agir travmalara yol acabilir
gebelikte tekrarlayan düsükler agir travmalara yol acabilir

Düşük hangi durumlardan kaynaklanır:

Embriyoya ait kromozom bozuklukları (burada özellikle annenin yaşı önemli bir faktördür, yaşın ilerlemesine bağlı olarak yumurtalıkların yaşlanması sebebiyle bu düşük sebebi sıklıkla görülür)

Çoğul gebelikler

Anne adayında görülen bazı enfeksiyonlar

Radyasyon, ilaç, çevresel faktörler

Üreme sistemindeki yapısal anomaliler (myomlar, rahim içi darlığı, rahim ağzı yetmezliği gibi)

Anne adayındaki sistemik hastalıklar ( diyabet, şiddetli hipertansiyon, kalp, polikistik over sendromu, bazı tiroid hastalıkları gibi)

Zararlı alışkanlıklar (sigara, alkol, uyuşturucu, yüksek doz kafein)

Düşükle sonuçlanan gebeliklerde fiziksel iyileşme 10-15 günü bulurken, duygusal yönden iyileşme aylar sürebilir. Düşükten sonraki kanama en fazla 2 hafta kadar sürebilir. Kanama şiddeti adet ağrısından daha fazla olmamalıdır. Bu durumda ise doktorunuzla görüşmelisiniz. Düşükten sonra yine hafif kramplar yaşayabilirsiniz.

 

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares