Gebelikte 24. Haftada Neler Yaşanır?
Bebeğiniz artık kocaman oldu bununla da kalmadı öyle hareketli ki dönüyor, zıplıyor içeride oldukça çok eğlendiğini tekmelerden hissedebilirsiniz. Tüm organları oluşup gelişimlerini tamamlamış sayılır, bu da demek oluyor ki bebek artık dışarıda yaşam şansını daha fazla artırıyor diyebiliriz. Bebek bu haftalarda daha fazla kilo alma eğiliminde olacaktır. İster istemez annede de bu gözlemlenecektir. Şimdiye kadar normal bir gebelikte 6 kg almış olmanız gerekiyor. Yani 40 haftada toplam 12-14 kg almış olmanız normal bir değer kabul edilmiştir. Gebelik sonrası aldığınız kiloları kolayca verebileceğiniz yöntemleri burada anlattık. Dilerseniz göz atabilirsiniz. Hamileliğinizin büyük kısmını atlatmış bulunuyorsunuz kalan 16 hafta için söylemek gerekirse bebeğiniz daha hızlı büyüyüp kalan gelişimlerini tamamlayacak. Siz de ise birtakım sıkıntılar gözlenebilir. Gittikçe büyüyen karnınız bacaklarınıza ve belinize yüklenecek bu da ağrılara sebep olacaktır. Bu haftadan sonra fazla ayakta kalmamaya özen gösterin. Şimdi gelelim 24. hafta gelişmeleri ve sizde oluşturduğu değişimlere.
Bebeğiniz gün gün büyüyor, hatta büyüme hızı o kadar hızlı ki kilolarını katlayarak almaya devam edecek artık. Bebeğinizin hızla kilo aldığını belirtmiştik bu bebeğinizin yağ depolamasına dolayısı ile bu artan yağ deposu bebeğinizin vücudunun ısısını korumasına olanak sağlayacak. Bebeğiniz büyüdüğü için minik yaramazın midenize ve diyaframa yaptığı baskı sonucu nefes almakta güçlük çekebilirsiniz. Özellikle bu durumu hafifletmek için dümdüz uzanabilirsiniz. Artık bebeğiniz 30 cm boya, 600-750 gram ağırlığa ulaştı. Bu haftalardan itibaren ayak şişmesi, ödem toplamasına dikkat edin. Bunun için uzanıp ayaklarınızı yüksek bir yere koyun. Ayrıca çok tuzlu yiyeceklerden kaçınarak bol su tüketmeye gayret edin. Aslında yorulmadığınız taktirde günlük yürüyüşlerinizi bırakmayın. Bu metabolizmanızın düzenli çalışmasına yardımcı olacaktır. Yine gebelikte önemli bir konu da gebelik şekeridir. 24-28 haftaları arasında şeker yükleme testi yapılması için doktorunuz randevu verecektir.
Bu haftalarda ya da ilerleyen dönemlerde gebelikte yaşanabilecek stres, sıkıntı, doğum endişeleri için baba adaylarına büyük görev düşüyor aslında. Eşinizin her daim yanında olup onu pozitif düşünmeye sevk etmelisiniz. Hamileliğinizin sonuna kadar doktorunuzun verdiği takviye vitamin ve ilaçları kullanmanızı öneririz ki bebek ihtiyacı olanı sizden alacağı için sizin de bunu takviye ile yerine koymanız gerekir. Kalsiyum, magnezyum, demir gibi vitaminlerini hamileliğin sonuna kadar kullanmanız gerekebilir. 25. hafta gelişmelerini merak edenler yazımıza buradan ulaşabilir.