Gebelikte 16. Hafta Gelişmeleri
Beklenen o hafta geldi çattı. Artık bu haftada bebeğinizin cinsiyetini büyük ihtimalle öğrenebilirsiniz. Anne baba adaylarının en merak ettiği konulardan birisidir cinsiyet şüphesiz. Çünkü artık kız bebek mi erkek bebek mi merak edilmesinin önemli bir sebebi de hem bebeğe isim seçilme mevzusu hem de ona alışveriş heyecanı içinde olunmasıdır. Tabii cinsiyet öğrenme bu hafta için söz konusudur fakat belki daha erken de olabilir. Ama en kesin bilgiyi 18. haftada alabileceksiniz. Erken cinsiyet tahmini yapabileceğiniz Çin takvimi size yardımcı olacaktır. Hızla büyümeye ve doğuma gün gün yaklaşmaya başlayan minik kuzunuz büyük gelişimler göstermekte. 16. haftanızı yaşıyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz. Yine buradan tıklayarak 15. hafta gebelik gelişimlerini inceleyebilirsiniz.
11-12 cm uzunluğunda, 100-110 gram ağırlığına erişmiş yavrunuzun artık tekmelerini rahatlıkla hissedebilirsiniz. Eğer hissedemeyenler varsa endişelenmenize gerek yok. Bu tekme hareketleri daha geç de duyulabilir. Hatta 20. haftaları bile bulabilir. Özellikle ilk hamileliğiniz ise bunu daha geç hissetmeniz olasıdır. Daha tecrübeli bir anne ise bunu daha erken farkedebilir. Bebeğinizin hareketleri daha seri ve kafasını daha dik tutabilecek konuma gelmiştir. Göz kapakları kapalı ama göz hareketleri kapak üstünden izlenebilir. Bu haftada artık tırnakları iyice gelişmiştir. Artık bebeğinizle kavuşmanıza 22-24 hafta kadar kalmıştır. Bu haftadan itibaren artık yatış pozisyonunuzu değiştirmeniz gerekecek. Hiç bir şekilde zaten yüz üstü yatamayacaksınız bunun yanında sırt üstü de yatmanız sıkıntılı olabilir. En doğru pozisyon sol yana doğru yatış olacaktır. Bu pozisyonda uyumanız halinde bebeğe daha fazla oksijen gidecektir. Yine sağ yana yatmak da tehlikeli değildir fakat karaciğer sağ tarafta olduğu için ağrı hissedebilirsiniz. Uzun sürede ayakta kalacağınız ya da uzun süre oturup kalacağınız işler yapmamalısınız. Günde mutlaka yorulmadan 10 dk yürüyüş temiz hava iyi gelecektir. Bol su almaya devam etmeli bol lifli yiyecekleri yemeye özen göstermelisiniz.
Özellikle bu haftalarda artık gerilmeye başlayan vücut hatlarında basen, kalça, göbek, baldır ve göğüslerde çatlaklar görülmeye başlar. Uygun nemlendirici ve çatlak önleyicilerle bunu en aza indirebilirsiniz. Tabii hamilelikte çatlak oluşumları bazen de genetik olabiliyor. Bu tür çatlakları önlemek olanaksız ve doğum sonrası kalıcı olabilmektedir ne yazık ki. Bu 3 aylık dönem içinde 6-7 kilodan fazla kilo almamaya odaklanın. Zaten sağlıklı ve düzenli beslendiğiniz sürece fazla kilo alımını engellersiniz. 17. hafta gelişmelerini merak ediyorsanız tıklayın.