Doğumda Çatının Dar Olması Ne Demek
Çatı darlığı nedir? Çatı darlığı nasıl anlaşılır? Doğumda çatının dar olması ne demek? siz bunlara yanıt ararken bizler sizlere bu konuda açıklayıcı bilgiler sunmaya çalışacağız. Doğum konusunda anne adaylarında soru işareti oluşturan bir soru da doğumda çatının dar olması durumudur. Doğum konusunda dikkatinizi çekebilecek detayları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz. Doğuma yakın anne adaylarının birçok soru kafalarını işgal ederken bir soru da doğumun başladığını hangi belirtiler gösterir olmaktadır. Doğumun başladığının gösteren belirtiler başlıklı yazımızı inceleyerek doğum zamanı hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Konumuza gelirsek öncelikle çatı darlığı nedir onu açıklayalım. Çatı darlığı doğum sırasında bebeğin geçişine engel olabilecek kadar bir ya da birkaç bölgesinin darlığı demektir. Bu durum doğumsal olabileceği gibi bebekten de kaynaklanan durumdan kaynaklanabilmektedir. Bazı durumlar da vardır ki annenin çatı durumu doğuma izin verse de bebeğin kilosunun çok aşırı olması (iri) olması bebeğin geçmesine izin vermeyecektir. Doğumun gerçekleşmesine izin veren rahim kasılmalarının artması ile bebek artık doğuma hazır şekilde çıkış kanalına doğru ilerlemeye başlayacaktır. Rahim ağzının açılma süresi farklılık gösterse de genelde ilk doğum yapacaklarda 50 dakikada ikinci kez normal doğum yapacaklarda 20 dakikayı bulur. Bu durumda bebeği içeriden iten bir kuvvet vardır yani bebek kendisi pasif durumdadır. Normal doğumu etkileyen 3 önemli faktör vardır ki çatı olarak bildiğimiz doğum kanalının genişliği, annenin ıkınmaları ve kasılmaları, bebeğin durumu ve duruşu çok önemlidir. Bu durumlardan birinin aksi yönde ilerlemesi durumu normal doğumu güçleştirecektir ki hatta sezaryen doğuma bile sebep olabilecektir. Çatı darlığı da doğuma engel olabilecek bir durumdur. Normal doğumun olabilmesi için çatı darlığının yeterli genişlikte olması önemli bir konudur.
Yalancı doğum kasılmaları dışında gerçek doğum sancıları her 3 dakikada bir gelip 1.5 dakika kadar da sürer. Rahim ağzı tamamen açıldığında bebek artık doğum kanalına girmek için yola çıkar. Annenin ıkınmaları ve yolun genişliği onun bu yolculuğu nasıl geçireceğini gösterir. Yine yaşanan kasılmalar da bebeği çıkışa doğru iten güç durumundadır. Dediğimiz gibi çatı darlığı doğumu etkileyen bir faktör durumundadır. Doğum kanalı denilen yol leğen kemiği girişi ve çıkışı arasındaki kemik yapısına göre girintili çıkıntılı şekilde oluşur. Ancak doğumda esas görevi sağlayan leğen kemiği yani pelvistir. Hormonal durumlara bağlı olarak bu pelvis kemiği gevşer ama buna rağmen kemik yapısına bağlı olarak dar olması durumu bebeğin buradan geçişini güçleştirecek hatta normal doğuma engel durum oluşacaktır. Vajinal tuşe denilen elle muayene ile çatı darlığı söz konusu olup olmadığı anlaşılacaktır. Bunun sonucunda doktorunuz size anormal bir durum söz konusu olmadığı taktirde normal doğumu önerecektir. Tabii ki çatı darlığı doğumun zorlaşmasında tek etken değildir. Bunun yanında bebeğin kilosunun özellikle 4.5 kilo ve üstü olması normal doğumu zorlaştırır.