Gebelik Belirtileri

Tüp Bebek Sonuçları Kaç Günde Belli Olur?

Tüp bebek tedavisi süreci çiftler için en heyecanlı dönemdir. Tahliller, muayeneler ile başlayan süreci yumurtaların oluşumunu izleme takipler. Yumurtaları istenilen boyuta ulaştırmak için bazı ilaç ve iğne kullanımı gerekir. Sonrasında yumurtaların istenilen boyuta ulaşması çatlatılması, toplama işlemi bekleyiş bekleyiş veee transfer günü. İşte bu kadar hızlı anlatabildiğimiz süreç aslında çiftlere bir asır gibi gelmektedir. Aslında tedavinin başlayışı ve transfer günü dahil süre aralığı yaklaşık 1-2 ay kadardır. Bu tedavi uygulanış biçimine ve hastanın ilaçlara karşı verdiği yanıta göre değişmektedir. Tabii bazı merkezler oluşan embriyoları hemen transfer ederken bazıları ise 1-2 ay dondurulmuş şekilde beklettikten sonra transfer işlemini gerçekleştirmektedir. Size tavsiyem eğer çok yumurta toplanma durumu olduysa tedavinin sonucunun pozitif olacağını bilmediğiniz için ne kadar embriyo dondursanız o kadar avantajınıza. Peki tüp bebek transferi gerçekleşti sonuçları ne kadar süre sonra belli olabilir?

tüp bebek sonucu ne zaman belli olur
tüp bebek sonucu ne zaman belli olur

Tüp bebek hem maliyetli hem yorucu bir işlem eşler bakımından. Aslında bu yorucu yolculukta kendinizi rahatlatmanız pozitif düşünmeniz kendinizi ve eşinizi o şekilde motive etmeniz gerekiyor. Tüp bebek tedavi süreci ne kadar heyecan verici ve zorlu olsa da aslında transfer sonrası 10-12 günlük süreç hiç geçmeyen heyecanın doruklarda yaşandığı zaman dilimidir. Bu zaman dilimi geçmek bilmez. Evet merak edilen sorulardan biri olan transferden sonra 10-12 gün sonra yaptıracağınız beta hcg testi ile kanda gebeliğin pozitif ya da negatif olduğunu kesin anlayabilirsiniz. Bunun sebebi de transferde rahim içine yerleştirilen embriyonun beta hcg salgılaması 10-12 gün kadar sürmektedir. Transferden 10-12 gün sonrası yaptırılan test pozitif çıkarsa birkaç gün sonra yine tekrar edilir emin olabilmek için. Peki hamilelik olduğunu nasıl anlayabilirsiniz. Beta hcg değeri kaç olmalıdır? Hamilelik olmadığı durumlarda Sıfır (0) ve sıfıra yakın değerler olur. Yani 0.1 – 0.001 gibi. Hamilelik oluşmuş ise bu değerler 10 ve üzeri hatta 50-100 arası pozitif kabul edilebilir. Dediğimiz gibi yüksek çıkan değerler ile ilk seferde gebeliğe kesin gözü ile bakılmaz sonraki günler test tekrar edilmesi gerekir. Hatta ultrason ile bunun tamamen kesinleştirilmesi gerekir. Ultrason için gebelik testinden 10-14 gün sonra yapılır. Hatta olağandan fazla değerler çıkabilmesi çoğul gebeliklerin habercisi olabilir. Yine de bunun için ultrason şarttır. İlk zamanlar bebeğin kesesi ya da kendisi ultrasonda görülemeyecek kadar küçüktür. Yani transferden 3 hafta sonra kadar ultrason ile gebelik netlik kazanır. Hatta kesesi görülen embriyonun ikiz üçüz olma durumu da kesinleşir. Şu unutulmamalıdır ki yüksek değerlerin çıkması her zaman normal bir gebelik olduğunu göstermeyebilir. Boş gebelik, kimyasal gebelik, düşük gibi durumlarda da yüksek değerler görülebilir.

tüp bebek tedavisinde test ne zaman yapilmali
tüp bebek tedavisinde test ne zaman yapilmali

Gebelik pozitif görüldükten sonra kanama yaşayabilen anne adayları olabilir. Bunun sebebi düşük olabileceği gibi bazen de sebepsiz kanamalardır. Aslında buna implantasyon (yerleşme kanaması) deniliyor. Kanama durumunda mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Bu o kadar değişik bir heyecandır ki olumsuz sonuçlandığında çiftler büyük hayal kırıklığına uğrayabilir. Bu tabii ki hayatın sonu değil. Dondurulmuş embriyolarınız sayesinde tekrar bu tedaviyi deneyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares