Gebelikte 33. Haftalık
Uykusuzluk, ağrılar, kasılmalar artık sizi doğuma götüren belirtilerdir. Sıkıntılar baş gösterecektir tabii ki ama bunun sonucu inşallah büyük bir mutluluk olunca çekilmeye değer görülüyor bu sıkıntılar. Bebeğiniz doğuma hazırlanırken büyük gelişim savaşı veriyor. Gebeliğin başından itibaren mucizevi bir biçimde ilerlediğini görüyoruz. Adım adım sizlere anlattık. Hafta hafta gebelik gelişmeleri konumuzdan bunu genel olarak görebilirsiniz.Bebeğiniz yolda bakalım bu hafta ne gibi değişimler göstermiş ve tabii size ayrıca bazı önerilerimiz de olacak. Hepsini yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
33. hafta itibariyle her an doğum olabilecekmiş gibi kendinizi hazırlamalısınız. Artık bebeğinizin hareketlerini keskin bir şekilde etkili hissedebilmelisiniz. Sık sık pozisyon değiştirebilir. Bebeğiniz artık uyuyup uyanabildiği gibi gece ve gündüz ayrımını yapabilmektedir. Bebeğinizin önceki haftalarda kendi antikorlarını üretmeye başladığını söylemiştik. Yani bu ne demek oluyor? Artık miniğinizin o küçük vücudu mikroplarla kendi başına savaşabilecek. Bebeğiniz artık hızla cildi yepyeni bir görünüme kavuşurken kırışıklıklar da yok oluyor. Pürüzsüz ve aynen bir bebek cildine sahip olacak artık miniğiniz. 44 cm uzunluğuna erişmiş olan yavrunuz artık 2000 gram ağırlığındadır.
Anne adayında progesteron hormonunun yanında bir hormon daha vardır ki bu annede doğum sırasında kolaylık için kemiklerde gevşemeye neden olur. Özellikle doğum sırasında bebeğin içinden geçeceği leğen kemikleri bundan daha çok etkilenir ki bu doğumda bebeğe zarar vermemesi açısından önemlidir. Bu hormon relaxin hormonudur ki adından da anlaşılacağı gibi rahatlık anlamı taşır. Aynı zamanda bu anne adayında kemiklerin gevşemesine bağlı olarak yürümesini dahi etkileyebilir. Hamile bayanların son haftalarda neden paytak paytak elleri belinde yürüdüğüne şahit olmuşsunuzdur. İşte bu relaxin hormonun etkilerindendir. Gebeliğin son zamanlarında karşılaşılabilecek bir durum da bebeğin eşinin yani plasentanın rahim ağzını kapatması sonucu bebeğin yol bulup çıkamaması durumudur. Buna plasenta previa denir. Bu haftalar itibariyle bol sıvı almanızda fayda var zira amnion sıvısında gittikçe azalma görülecektir. Amnion sıvısı bebeğin akciğer gelişimi için büyük önem taşır ki artık bebeğin gelişiminin doğumdan sonraya kadar süreceğini düşündüğümüzde bunun önemini anlarız. 34. hafta gebelikte yaşananlar için tıklayın.