Gebelik Belirtileri

Hamilelikte 30. Haftada Neler Oluyor?

Artık geri sayım başladı diyebiliriz. Adım adım doğuma yaklaşırken hafta hafta yaşanan gelişmeler ve değişimleri sizlere aktarmaya devam ediyoruz. Geldik 30. haftaya. Artık büyümeye hız kazandıran bebeğiniz tüm gelişimlerini tamamlama çabasında. Bir an önce o da dışarı çıkmak için sabırsızlanıyor olabilir. Sizi de doğum heyecanı sarmış olabilir ki hatta doğum ile ilgili endişe ve korkular da bununla birlikte gelir. Bunun olması doğaldır eğer ki ilk kez doğum yapacaksanız bilmediğiniz bir durumundan ötürü endişe yaşayabilirsiniz. Aklınıza içinden çıkamayacağınız sorular ya da endişeler duyduğunuzda kendinizi bebeğinize odaklayarak pozitif şeyler düşünmeye çalışın.

30 haftalik bebek görüntüsü
30 haftalik bebek görüntüsü

30. haftada 1300 gram ağırlığa, 40 cm uzunluğa ulaştı. Bebek artık 1 saat içinde 10 kez hareket etmesi sağlıklı ve normal kabul edilir. Karnınız her geçen gün genişleyip büyüyor böylece bebeğiniz de büyüyüp gelişimlerini tamamlamaya çalışıyor. Bebeğiniz büyüdükçe içinde bulunduğu amniyotik sıvı da azalmaya başlayacaktır. Bunun için günlük bol sıvı almaya özen gösterin. Geçen haftadan beri artık kendi vücut ısısını ayarlayabilen meleğiniz cildinde bulunan küçük tüyleri de dökmeye başlıyor. Yani doğuma kadar bu tüylerin hepsinden kurtulacak. Bazen doğan bebeklerin kulaklarında, sırtında ya da omuzlarında bu tüylerden nadiren görülebilmektedir. Artık günün birinde çıkaracağı dişleri damaklarının altında gizli. Gözleri açıp kapatabiliyor ve akciğerler büyük oranda oluştuğu için soluk alıp verme de büyük oranda sağlanır.

30 haftalik anne adayi
30 haftalik anne adayi

Üçüncü üç aylık dönemin içinde doktorlar ve beslenme uzmanları beslenmenin daha önemli olduğunu vurgulamaktadır. Özellikle sıvı alımı düzenli ve dengeli beslenme bebeğin ihtiyacı olabilecek et-balık, sebze, meyve, süt ürünleri ağırlıklı beslenmelisiniz. Aldığınız her besin onun gelişimi için önemli bir yer tutuyor. Kalsiyum, demir, protein özellikle ihtiyacı olan besinlerden. Gerilen göbeğinizin kaşınması çok doğal nemlendiriciler kullanarak bu kaşınmayı en aza indirebilirsiniz. Çok şiddetli olmasa da rahim kasılmalarını bu haftalarda hissedebilirsiniz. Yalancı doğum sancıları da denen bu sancının adı Braxton Hicks Kontraksiyonlarıdır. Bu kasılmalar doğaldır ki rahim doğum adı verilen zorlu bir süreçten geçiyor. 30 haftadan sonra dikkati daha fazla artırmalısınız. Erken doğum riski durumlarında bebeğin yaşama oranı 28. haftadan sonra artmaktadır. Sezaryen doğum türlerinden epidural anestezili doğumu buradan inceleyebilirsiniz. 31 haftalık gebelikte neler yaşanır tüm gelişmeleri buradan takip edebilirsiniz.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares