Gebelik Belirtileri

Gebeliğin 28. Haftasında Neler Olur?

Adım adıma doğum zamanına yaklaşırken 28. haftaya geldiniz bile. Yolunuz kimi zaman taşlı kimi zaman çiçekli de olsa en güzel duyguyu yaşayabileceğiniz o güne az bir zaman kaldı. Heyecanınız gittikçe artarken bebeğinizin kime benzeyeceği de bir merak konusu. Aslında hepimizin içinden geçen sağlıklı doğsun da kime benzerse benzesindir. Kimilerinin hayalini kurduğu bu duyguya siz 12 hafta sonra kavuşacaksınız. Bebek özlemi çeken bu duyguyu yaşamak için maddi manevi yıpranan insanlar belki de hamilelikteki her sıkıntıya bile razıdır. Artık 7. ayınızı bitirdiniz. Bebeğiniz kendini doğuma hazırlarken siz de ağırlaşıp kendinizde bazı sıkıntılar gözlemleyebilirsiniz.

28 haftalik bebek ultrason görüntüsü
28 haftalik bebek ultrason görüntüsü

Bebeğiniz 8. ayına girerken doğuma kendini hazırlama çalışmalarına devam etmektedir. Bebeğiniz artık 1 kg ağırlığına ulaştı. Boydan boya bakılırsa artık 40 cm diyebiliriz. Bebeğinizin 27. haftada artık gözlerini aralayıp hafif görmeye başladığını söylemiştik. Artık hem sizi duyabilen hem de ışık ve gölgeyi ayırt edebilecek kadar gören bebeğiniz var. Doğuma az bir zaman kala onunla bol bol konuşun, kitap okuyun, kendi sesinizle ona ninni bile söyleyebilirsiniz. Bu haftada doğan bir bebeğin yaşama oranı çok yüksektir. Sadece tek sorun solum sıkıntısı olabilir. Erken doğum riski taşıyan anneler mutlaka bebeğinizi doğuracağınız hastanenin tam teşekküllü, yeni doğan bakım ünitesine sahip olup olmadığını araştırın. Doktorunuzun iyi olması kadar hastanenin şartları da önem taşımaktadır unutmayın.

28 hafta gebelik anne adayi
28 hafta gebelik anne adayi

Artık bu haftadan sonra kilo alımı artacağı için ayakta kalmamaya özen göstermelisiniz. Bel sırt karın ağrılarınız ortaya çıkabilir. Ara ara çarpıntı, nefes darlığı yaşamanız olası. Bu haftalarda mutlaka tansiyon sık sık ölçülmelidir. Yüksek tansiyon (130/80 ve üzeri) gözlemlenirse gebelik zehirlenmesi denilen preeklampsi ortaya çıkabilir. Preeklampsi idrarda protein kaçağı ve yüksek tansiyon ile kendini gösterir. El, ayak, yüz ve gözlerde şişme, ani kilo alımı, ağır baş ağrısı, bulanık görme gibi belirtilerde mutlaka doktora başvurun. Yine bu haftada kan uyuşmazlığı testi yapılabilir. Sizin kanınızın RH(-) olması durumunda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir. Doğum sonrası anne ile bebek aynı kandan ise gerek duyulmaz ama eğer anneden farklı kana sahipse bebek anneye 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi tekrar yapılır. Yine bu haftada her ihtimale karşı hastane çantanızı hazırlamak olacaktır. Gerekli ihtiyaç listesine buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bir sonraki haftanızın gelişimleri ve değişimler için tıklayınız.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares