Hamileliğinizde 19. Hafta
Minik mucizenize adım adım yaklaşıyor olmanız sizi heyecanlandırıyor olabilir. Özellikle ilk kez doğum tecrübesi yaşayacak olanlar daha çok heyecanla beklerken doğum hakkında çok fazla soru vardır akıllarda. Doğumdan korkmamanız gerektiğini söyleyebiliriz ki aslında bunu bilmeyen birine anlatmak anlamsız olacaktır. Siz daha çok bebeğinize odaklanıp onun şuan ki gelişimini düşünürseniz bir bakmışsınız doğum gelmiş ve bir anda bebeğiniz kucağınıza gelmiş olacaktır bile. Özellikle bu haftada artık içinizdeki minik varlığı tam anlamı ile hissedebileceksiniz. Bu hareketleri hissedip bebeğinize odaklandığınız taktirde zaten gerisi çorap söküğü gibi kolay olacaktır.
Bu haftada bebeğinizi tam anlamı ile olmasa da hissetmeye başlarsınız. Ama 20. haftada daha net hissetmeye başlayacaksınız. Zaten 15. hafta gelişmelerinde de söylediğimiz gibi bebeğiniz artık sizi duyuyor. Onunla bol bol konuşup bağınızı kuvvetlendirebilirsiniz. 14-15 cm boyunda 230-250 gram ağırlığına ulaşmıştır bebeğiniz. Bu haftada bebeğinizin kemikleri daha güçlenmeye ve dolayısı ile kalsiyuma daha fazla gereksinim duyarlar. Burada anne adaylarına büyük görev düşüyor ki bu da süt ürünlerini günlük düzenli tüketmeniz. Bebeğinizin artık hıçkırıklarını bile hissedebilirsiniz. Üreme sistemleri oluşup gelişen bebeğinizin muhtemelen kız mı erkek mi olduğunu öğrenmiş bulunmaktasınız. Artık bebeğiniz için alışverişe başlayabilirsiniz. Bebeğinizin içinde bulunduğu sudan koruyan ince tüyler vardır. Bu tüyler doğuma kadar dökülebilmekte ya da bazen doğum olduktan sonra da dökülebilmektedir. Plasenta (bebeğin eşi) bu haftada gelişmeye devam edecektir. Plasenta bebeğin beslenmesini sağlar.
Bu haftada anne adayında oluşan lekelenmeler görülebilir. Bu kalıcı değil geçici bir durumdur. Güneşe çıkarken güneş kremi kullanmalısınız ki lekeler daha fazla koyulaşmasın. Büyüyen rahim midenize baskı yaparak sıkıntılar oluşturabilir. Midenizde baskı olmaması için öğünlerinizi azaltarak sıklaştırın. Hafif ağır olmayan yiyecekler tercih ederek sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Özellikle yatmanıza yakın midenizi doldurmayın ki gece uyku problemi mide yanması yaşamayın. Doktorunuzun önerdiği vitamin, demir ilaçlarını düzenli almaya özen göstermelisiniz ki biliyorsunuz ki bunlara hem sizin hem bebeğinizin ihtiyacı var. Gebeliğe dair tüm haftalar hakkında gelişmeleri öğrenmek için burayı tıklayabilirsiniz. Yine hamileliğinizin 20. haftası yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.