Gebelikte 14. Haftada Yaşanan Gelişmeler
Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. O kadar akıl almaz bir gelişim sergiliyor ki hafta hafta bambaşka değişimler sergiliyor. Geçen hafta yani 13. haftada 20 gram olan bebeğiniz şimdi 40-60 gram ağırlığına kadar ulaşmıştır. Bu bebeği tek başınıza istemediğiniz gibi geçirilen süreçleri de tek başınıza değil eşinizle paylaşarak geçirmelisiniz. Aslında burada babalara büyük görevler düşüyor. Anne adayının yanında olarak her zaman ona güç ve destek vermek bu dönem onun görevi olmalıdır. Ona eksi yanlarından daha çok pozitif şeylerle daha iyi düşünmesini sağlayabilir. Hamilelik ilerledikçe anne adayına her konuda destek vermelidir. Şimdi dilerseniz geçelim 14. haftadaki sizde ve bebekteki değişimlere.
Bebeğin 14. haftada ne kadar geliştiğine hepimiz şahit olalım. Artık nefes alıp verebilen bir miniğiniz var. Tabii ki bu nefes alıp verme işini amnio sıvı içerisinde yaptığı için akciğerlerine su alarak sonra ağızdan atarak gerçekleştiriyor. Bebeğin bu haftada boynu uzayarak çenesi göğsünden uzaklaşır. 12. haftada emme refleksi gelişen bebek parmağını emmeye devam eder. Hatta ultrasonda bebeğinizi parmak emerken yakalayabilirsiniz. Bebeğiniz artık aktif şekilde hareket etmeye devam ederken ufak ufak tekmeler yemeniz olası. Tecrübeli anneler bunu hissedebilirler. Yine cinsiyet gelişimi halen devam etmekte. Bebeğinizin en önemli gelişimlerinden biri bu hafta annesinin sesini tam net olmasa da uğultulu şekilde duymaya başlar. Bu ne kadar büyük bir mucizedir değil mi? Üstelik annenin bu bilgiye sahip olması onu bebeği ile bağını güçlendirecektir. Bu seslerin daha net duyulması için 25. haftayı beklemelisiniz. 27. haftada ise bebek dışardaki sesleri daha net algılar tepkiler verebilecektir.
Rahminiz giderek büyüyor ve dolayısı ile karnınız da büyümeye farkedilmeye başlıyor. Çok büyük olmasa da eski kıyafetleri ayrı bir rafa kaldırdığınız doğrudur. Yeni alışverişe çıkma fikriniz varsa belden sıkmayan lastikli yumuşak kıyafetleri tercih edin. Anne adayları bu hafta göğüsler iyice süt hormonu aktif çalıştığı için göğüs kanalları hızlı çalışır, ağırlaşır ve göğüs etrafında koyulaşma fazlalaşır. Günde 1.5-2 lt kadar su tüketilmesi hem kabızlığa iyi gelecek hem de idrar yolu enfeksiyonuna karşı önlem alabilirsiniz. 15. hafta gelişimleri için burayı takip edebilirsiniz.