Gebeliğinizin 11. Haftası Gelişmeleri Nelerdir?
İşte geldik 11. haftaya. Karnınızın içinde minicik eller ayaklara sahip minicik bir insan yaşıyor. Biliyorum ki neler olup bittiğine dair çok merak içindesiniz. Her haftayı sabırsızca bekliyor ve onun hareketlerini hissedebileceğiniz günleri iple çekiyorsunuz. Onunla aranızda oluşabilecek bağ çok önemlidir. Onunla her daim konuşabilir annesinin yanında olduğunu hissettirebilirsiniz. Bebeğinizin 10. haftada neler yaşadığını bir önceki yazımızda sizlere anlatmıştık. Şimdi de 11. hafta gelişmeleri hakkında bazı paylaşımlarda bulunalım.
Hamileliğinizin 11. haftasında artık %25 lik kısmı tamamlamış oluyorsunuz. Bebeğiniz artık bir incir büyüklüğüne ulaştı. Yaklaşık olarak 4 cm boyunda, 7-8 gram kadardır. 11 haftalık bebeğinizin cildi şeffaftır ki bu hafta bebeğin cildi onu örten ve koruyacak olan bir katman inşa eder. Artık ellerini açıp kapayabilen bir bebeğiniz var. Zamanı gelince dişlerinin patlayabileceği artık bir damak yapısı da var bebeğinizin. Ördek ayaklarına benzer el ve ayakların ayrışmaya başladığı haftadır bu hafta. Anne ile bebek arasında plasenta görev yapmaya başlar. Bu haftadan itibaren bebeğinizin organ oluşumları tamamlanmış artık kendini hızla büyütecek ve doğuma hazırlamaya başlayacaktır. Bu haftada bebeğin kafası gövdesinden hala büyük haldedir. Bebeğin 5 duyu organı doğduğunda değil ana rahminde oluşan bir gelişmedir. Bu haftada bebek dokunma duyusunu geliştirir. Dokunarak ana rahmini bulunduğu ortamı tanımaya çalışacaktır. Yine ilk gelişen duyu organı da tat almadır.
Annedeki yaşanan değişimlerde artık ilk zamanlara nazaran mide bulantıları yaşamazsınız. Yine baş ağrıları hormonların artışına oranla artabilir. Mide ekşimesi ve yanmaları oluşabilir. Ayak ve bacaklarınızda kramplar oluşabilir. Bebeğin büyümesi için ihtiyacı olan kaloriyi alması için annenin yemeğe karşı istek artmasına neden olur. İştah artmalarına bağlı olarak kilo alımınız da artabilir. Hamilelikte en çok sık karşılaşılan problemlerden ikisi kabızlık ve varis. Kabızlık için bol su ve egzersiz çok faydalı olacaktır. Varis için ise çok ayakta kalmamaya dikkat edin ki eğer varisler oluşmuş ise varis çorabı ile damarlardaki baskıyı azaltabilirsiniz.