Klomenle Hamile Kalınır mı?
Çocuk sahibi olmak hayatımızın gayelerinden en önemlisidir. Belki de hayatımızı yönlendirecek en önemli dönüm noktalarından biridir çocuk sahibi olmak. Evlendikten sonra bebek sahibi olmak isteyenler doğal yoldan 1-2 yıla kadar gebelik olmadığı durumlarda doktora başvurmalarında fayda var. Doktora ilk başvurduğunuzda illaki doktorunuz tahlil ve muayene yapacak sorunun ne olduğunu anlamaya çalışacaktır. Genelde bu sorunlardan biri yumurtlamaya bağlı kısırlıklar olmaktadır. İlk olarak ilaç tedavisi ile başlanılan bu aşamada işte o klomen denilen ilaç yardımcınız oluyor. Genel anlamda büyük bir sorun görünmüyorsa doktorunuz yumurtlamayı sağlamak için klomen başlatacaktır size. Bu ilacı tabii ki doktor kontrolü dışında kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Fazla doz alımında yumurtalıklarda ciddi oluşabilecek kistlere sebep olabilmektedir. Bu ilaç düzensiz adet gören, yumurtlama oluşamayan durumlarda kullanılır ve bebek tedavisinde ilk basamak olarak tercih edilir.
Nasıl kullanıldığına gelince; Genellikle adetin üçüncü günü kullanılmaya başlanılan klomen, günde bir adet ve sadece bir kerede 5 gün kullanılır. İstenilen yumurta büyüklükleri sağlanana kadar doktor kontrolü ile ultrason muayenelerinde yumurtaların istenilen boyuta ulaştığında (18-20 mm) doktorunuz sizden gün aşırı ilişkide bulunmanızı isteyecektir ya da aşılamaya karar verilmişse yumurtaların çatlatma iğnesi ile çatlatılarak 36 saat sonrasında aşılama uygulanacaktır. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi yumurta bir anda çatlayarak sadece 24 saat canlı kalabilmektedir. Sperm hücrelerinin 3 gün canlı kaldığını göz önüne alırsak yumurtaların çatlamasından 2 gün öncesi ve 2 gün sonrası için çalışmalara başlamak şansınızı artıracaktır. Yani yumurtanın çatlamasına 2 gün kala bile yumurtalıklara ulaşan spermler, ovulasyon olduktan sonra bu yumurtaları dölleyebilecektir. Bundan sonraki aşama adet tarihinizi beklemek, geciktiğinde ise gebelik belirtilerini sorgularken gebelik testi yaparak hamilelik oluşmuş mu anlayabilirsiniz.
Tabii ki her ilacın olduğu gibi klomenin de görülen yan etkileri görülebilmektedir. Yumurtaların büyümesine bağlı olarak kasıklarda ağrı olabilmesi doğaldır. Yine bulantı, göğüslerde hassasiyet, görme bozukluğu, saçlarda dökülme, nadiren OHSS (yumurtalıkların aşırı uyarılması) görülebilir. Klomen bu tedavinin ilk basamağı olarak 3-6 aya kadar uygulanabilir. Yine de hamilelik görülmediyse sonrasında aşılama ya da tüp bebek tedavisi düşünülebilir. Şunu da belirtmek isterim ki kısırlık tedavisi için herkese uygulanan standart bir uygulama yoktur. Bunda eşlerin durumu, yaşları, kısırlığın sebebi gibi birçok neden tedavi seçeneklerini belirleyecektir.