Gebelik Belirtileri

Çatlatma İğnesi İle Hamile Kalmak

Doğal yoldan gebe kalamayanlar (1-2 yıl) doktora muayeneye gittiklerinde öncelikle anne adayının yumurtlama durumuna bakılır. Yumurtlamada problem yaşayanlar için ilaç tedavisi başlanır. Tedaviye yeni başlayanlar doktorlarını iyi seçmelidir. Özellikle iyi diyalog kurabildiğiniz sizi anlayan bir doktor tedavi aşamasında çok önemlidir. Aynı zamanda size destek olabilen doktor ile yola başlamanız çok daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Şimdi size bu çatlatma iğnesi nedir kullanımı hakkında bazı bilgiler paylaşalım.

çatlatma iğnesi ile hamile kalınabilirmi
çatlatma iğnesi ile hamile kalınabilirmi

Yumurtaları büyümeyen, çatlamayan, adeti düzensiz olan kadınlar için bazı testler yapıldıktan sonra yumurta büyütücü (Klomen gibi) hapa başlanır sonrasında gerekli büyüklüğe gelen yumurtalar için çatlatma iğnesi deri altından doktor tavsiyesine göre uygulanır. Tabii bu ilaçları doktor kontrolünde almanız gerekmektedir. Çatlatma iğnesi yapılması için yumurtaların büyüklüğünün 18-20mm boyutunda olması gerekmektedir. Çatlatma iğnesi olduktan 36 saat (1.5 gün) sonra yumurtalar çatlayacağı için doktorunuz sizden gün aşırı ilişkiye girmenizi söyleyecektir. Gün aşırı ilişki sperm kalitesini koruyacak gebe kalma şansınızı artıracaktır. Yumurta çatladıktan sonra döllenme oluşmamış ise genelde 15 gün sonra mens gerçekleşecektir.

Bu tedavi 3-6 aya kadar uygulanır. Tabii diğer tedavi yöntemlerine göre bunun başarı oranı %15’tir. Oldukça düşük olmasına karşın çatlatma iğnesi ile hamile kalanların sayısı oldukça fazladır. Bu iğnelerin bazı yan etkileri de olabilmektedir. Bunlardan bazıları yumurtalık kistleri, mide bulantısı kusma, ishal, nefes darlığı hatta hızlı kilo artışı da yapabilmektedir. Çatlatma iğnesi olduktan sonra döllenme gerçekleşmiş ise adetiniz gecikince kanda gebelik testi ya da idrar testleri ile gebeliğiniz oluşmuş mu oluşmamış mı test edebilirsiniz. Zaten bebeğimiz olmuyor diye tedaviye başlamaya karar veren çiftlere doktorların tavsiyesi ilk etapta ilaç tedavisi olmaktadır. İlaç birkaç ay denendikten sonra rahim filmi (hsg) çekilip bazı tahliller daha yapılıp sonrasında farklı tedavi yöntemleri denenmektedir. Bundan sonraki aşama genellikle çiftlerin de isteği doğrultusunda aşılama tedavisi olmaktadır.

Sizlere çatlatma iğnesi hakkında bilgiler sunduk. Yeni evlenen çiftler bebek isteyen çiftler bilgilerden faydalanabilir kendilerine bu şekilde en doğru yolu tercih edebilirler.

 

 

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares