gebelik

3 Aylık Korunma İğnesi Adet Düzensizliği Yapar mı? Yan Etkileri Nelerdir?

3 Aylık Korunma İğnesi Adet Düzensizliği– Halk arasında korunma aşısı olan depo-provera hormon içeren bir iğnedir. Kendinize hala bir korunma yöntemi belirlemediniz ise bu sizin korunma yönteminiz olabilir. Depo provera 3 aylık etkin bir koruma sağlayan korunma yöntemlerinden biridir. 3 aylık korunma yöntemi olan bu iğneleri spirala uygun olmayan, korunma hapları kullanmak istemeyen ya da unutkan olan ve eşi korunmak istemeyen kadınlar tarafından alternatif bir korunma yöntemidir diyebilirim. Bu ilacın amacı tabii gebelikten korumak yani ilaç sayesinde yumurtalıkların yumurta hücresi gelişimi ve yumurtlamayı engelleyen bir ilaç olması en bilinen amaçtır. Doğum kontrol yöntemleri ile ilgili en çok gelen sorulardan biri bu ilaçlar ağır hormon içerdikleri için yan etkileri var mıdır? Buna benzer çok sorular alabiliyoruz. Özellikle korunmasız bir ilişkide koruma düzeyi nasıl gibi ilacın güvenirliğine dair de sorular alabilmekteyiz.

Sizlere bildiğim tüm şeyleri anlatacağım araştırmalarım dahilinde sevgili misafirlerimiz. 3 ay koruma sağlayan depo provera hormon içerdiğini söylemiştik. Yüksek oranda progesteron ve östrojen içeren bir ilaçtır. Bu iki hormona sahip ilaç dediğimiz gibi yumurtalıklarda yumurtaların oluşumunu engellemekle kalmayıp ayrıca rahim ağzında değişim oluşturup buradan spermlerin geçisini de engellemektedir. Yani hamileliği daha en başlangıcında engellemeye aldığını garantileyen %99 koruma sağlayan bir iğnedir. Aslında yumurtlama oluşup döllenme meydana gelse bile bu koruyuculuğa sahip bir iğne ile döllenen yumurta rahme yerleşemeyecek böylece hamilelik oluşmayacaktır. Bu tür bir korunma iğnesi hamilelik olasılığı bulunanlarda, meme kanseri geçmişi olanlarda daha önceden felç geçirmiş olanlarda kullanılması uygun görülmemektedir. 3 ayda bir kas içinden yapılan enjeksiyon ile koruma altına gireceksiniz. Ayrıca iğne kullanmayı kestiğinizde en geç 15-18 ay içinde gebe kalma olasılığınız artmış olur.

Eğer siz de 3 aylık korunma iğnelerini kullanıyorsanız ve yüksek hormon içerdiği için yan etkileri de sık görülebilmektedir. Başlığımızdan da anlaşıldığı üzere çok sık adet düzensizliği yan etkisi görülmektedir. Bu düzensizlik ara kanama ya da leke şeklinde adet görme olarak tanımlanabilir. Bu ilacın koruması ne kadar yüksek ise yan etkileri de o kadar yoğundur. Yani enjeksiyondan sonra uzun süre adet görmeyen kadınlar olabildiği gibi uzun süren adet kanaması gören kadınlar da vardır. Koruma oranı yüksek ama yan etkilerinde aşırı yeme isteğine bağlı kilo alma, korunma sonrası gebelik oluşursa dış gebelik görülme riski fazladır. Ayrıca baş ağrısı, mide bulantısı, cinsel istekte azalış gibi yan etkileri de vardır ama en çok görülen en çok şikayet edileni adet düzensizliğidir. Bunun için ve diğer yan etkileri çok güçlü yaşanabildiği için bu korunma yöntemini bırakıp diğerlerini düşünen kadınlar çok olmuştur.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares