gebelik

Tüp Bebek Tedavisi Neden Başarısız Olur? Sonrasında Neler Yapılabilir?

Tüp Bebek Tedavisi Neden Başarısız Olur– Bebek sahibi olabilmek.. Her kadın anne olmayı her erkek baba olmayı hakediyor bence. Peki bu neden olmuyor? Bunu zamana mı bırakmak gerek yoksa hemen tedaviye mi başlamak gerek? En doğru yol nedir? Tedavi süreci, beklemek yıpratıcı mıdır? Ben de anne olabilecek miyim? Son şansım tüp bebek mi? Bu soruları bebek sahibi olmak isteyenler çok soruyordur diye düşünüyorum. Uzun zaman sonra bebek sahibi olamayanlar için bu durum biraz yıpratıcı ve umut kırıcı olabilir evet ama bilmelisiniz ki çareler tükenmez hele ki Allah’a inanıyorsanız.

Yardımcı üreme tekniklerinden olan tüp bebek yöntemi ile hamile kalanların sayısı oldukça fazla şu son yıllarda. Tabii bu biraz maddi ve manevi açıdan yıpratıcı olmuyor mu? Oluyor tabii ki biliyorum ki çoğu insan arabasını satıp birikmiş parasını hiçe sayarak bebek sahibi olabilmek adına paradan dünya malından vazgeçiyor. Tüp bebek tedavisine kim karar verir neden karar verilir? Tüp bebek en az 1 yıl bebek sahibi olamayanlar için bebek sahibi olamıyor kısırlık teşhisi konulanlara yapılan bir işlem. Gerçi artık özel merkezlerde de çok fazla şart aranmadan bebek sahibi olamayan çiftlere yardımcı üreme konusunda yardım edilmekte. Tüp bebek tedavisinde çoğu sıkıntıyı kadın çektiği için biraz daha manevi açıdan yıpranmakta ama şunu düşünün ki her şey bebeğim için.. Onun kokusunu duyabilmek ona erişebilmek en güzel şey olsa gerek. Peki tüp bebek tedavisi neden başarısız olur? Bu nedenler neden kaynaklanır? Başarısız bir tüp bebek tedavisi sonrasında neler yapılabilir?

Öncelikle bir tüp bebek tedavisine başlanıyorsa özellikle çiftler psikolojik olarak bu duruma hazır olmaları gerekmekte. Tüp bebek tedavisine başlayan çift için öncelikle tahliller alınır ve durumun neden kaynaklandığı araştırılır. Tüp bebek tedavisi 2-3 aya kadar uzayabilir. Çünkü sonuçta doktorunuz sizin yumurtalarınızı kontrol etmek için yumurta geliştirici ilaçlar kullanmanızı isteyecek bu da yaklaşık 10-15 güne uzayabilir. Her gün düzenli olarak karından yapılan iğneler yumurtalarınızın gelişmesini sağlar. Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisinin ilerleyen aşamasıdır. Yumurta toplama işlemi de gelişen yumurtaların izlenmesi ve yumurta çatlatma iğnesi ile çatlatılarak 36 saat içinde anestezili olarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Toplanan işlevli yumurtalar ve eşinizden alınan sperm laboratuvar ortamında temizlenir ve döllenme sağlanır. Döllenme sonrası yumurtaların gelişimi izlenir. Bazı merkezler 1 hafta 10 gün sonrasında transfer işlemi gerçekleştirirken kimi merkezler de dondurma işlemi sonrasında transfer gerçekleştirir. Yaklaşık 20 gün 1 ay sonrasında transfer gerçekleştirilir. Dondurulmuş embriyo transferinde daha az düşüklere rastlandığı, daha çok sağlıklı bir tutunma gerçekleştiği için daha başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Tabii öncelikle bu tedaviye başlarken doktorunuzu iyi seçmelisiniz. Hem zamanınız hem maddi açıdan yoran bir süreçte doktorunuzun moral vermesi size para için değil size faydalı olabilmek için çalışması önemlidir. Tüp bebek transfer sonrası 12. gün test yapmanız istenir eğer olumsuz sonuç alınırsa ve 3. kez tüp bebek denemesi sonucunda sonuç negatif ise başarısız tüp bebek adı verilir. Peki ya sonrasında ne yapılır? Tüp bebek tedavisinde kadının yaşı ve erkeğin sperm kalitesi çok önemlidir. Birinci tüp bebek tedavisi başarısız olursa 2. si için biraz araya müddet konulmasında fayda var ve unutulmamalıdır ki 1. ye göre 2. denemeden şansınız artacaktır onun için çiftler olumsuzluğa kapılmasınlar. Özellikle olumsuzluk yaşanması durumunda embriyodaki genetik durumlar incelenmeli. Annenin yaşının ileri olması özellikle 35 sonrası da başarı oranını azaltmaktadır. Ya da sperm hücrelerinin oldukça zayıf ve kalitesiz olması da başarı oranını azaltan etkendir. Onun için tedavi öncesi tetkikler hemen geçiştirilmemelidir iyice incelenmelidir. Tüpler kadın rahmi yapışıklıklar var mı yok mu? Kistler gibi durumlar başarı oranını etkileyecektir. Yine kadının çok kilolu olması başarı oranını eksi yönde etkilemektedir.

Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Shares