Hamileyim Ama Dış Gebelikten Korkuyorum Ne Yapmalıyım
Hamileyim Ama Dış Gebelikten Korkuyorum– Dış gebelik anormal bir gebelik türünden sayabiliriz. Dış gebelik aslında gebeliğin varlığının kabul edildiği bir gebelik türüdür ama yerleşmenin yanlış yere yerleşmesinden kaynaklı son verilmesi gereken bir durumdur. Yani aslında yumurtlama zamanında sperm ile birleşen yumurtanın döllenmesi ve tüplerden geçerek rahme yerleşmesi ve burada gelişimini sürdürmesi gerekmektedir. Ama dış gebelikte durum biraz farklı oluyor. Döllenen yumurtanın rahim dışında yani rahme varmadan herhangi bir yerde yerleşmesi sonucu dış gebelik oluşuyor. Bu gebelikte risk söz konusu tabii ki anne ölümlerine de yol açabilmektedir.
Dış gebelik daha çok tüplerde yerleşim göstermektedir ama bu bazen rahim ağzında ya da yumurtalık gibi bölgelerde de oluşabilmektedir. Yeni hamile kalan anne adayları da eğer bazı anomali gebeliklerden haberdar iseler bu durumla karşı karşıya kalmaya korkmaktadırlar. Ama her gebelik dış gebelik olacak diye bir kural yok hanımlar. Tabii dış gebeliğin oluşma nedenleri de vardır. Durup dururken dış gebelik oluşmamakta. Dış gebeliğin oluşumunda tüplerden daha ileri gidemeyen embriyo rahim dışında bir alanda yerleşebilmekte. Bu tabii gebeliğin normal seyrinde iken yine dış gebeliğin oluşması söz konusu olabilmektedir. Ne yazık ki dış gebelik oluşumunda normal gebeliğe geri döndürülemeyen durum söz konusu olmaktadır yani gebeliğin mutlaka sonlandırılması gerekir yoksa anne hayatını kaybedecek kadar büyük bir risk içindedir. Dış gebelik oluşumunda bebeğin yaşatılma ihtimali söz konusu değildir.
Gebeliğin oluşumunda adet gecikmesinden sonra yapılan kan testinde sonuç pozitiftir yani gebelik oluşmuş sayılır. Anne adayı bu haber karşısında çok mutlu olur bu değerin sürekli yükselmesi lazım gelirken yeniden tahlilin tekrarlanması ile değerin yükseldiği görülür. Hamileliğin yolunda gidildiği düşünülürken aslında birden düşmeye başlayan değerler dış gebelik olma ihtimalini ortaya koyar. Zaten her zaman diyorum ki kanda bakılan beta hcg değerleri kesin sonuç değildir hamileliğin kesinleşmesi için mutlaka 4-5-6. haftalarda kesenin görülmesi şarttır. Dış gebeliğin oluşumunda bazı şartlar vardır bu şartlara bakalım.
Tüplerin iltihaplanması: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyona bağlı iltihaplanmalar sonucu tüplerin de enfeksiyon kapma sonucu dış gebelik oluşabilmektedir.
Doğuştan olan tüp anormalliği: Doğuştan gelen tüplerin darlığı sonucu gebelik oluşumu sırasında döllenmiş yumurtanın dar bölgeden geçememesi ve tüplerin içinde yerleşip kalması da dış gebeliğin nedenlerindendir.
Tüplerde oluşan yapışıklıklar: Alt karın bölgesi ameliyatları ( yumurtalık kisti, apandisit, bağırsak ameliyatları) sonucunda tüplerde yapışıklık meydana gelebilmekte rahat hareket edememekten kaynaklı dış gebeliğe zemin hazırlamaktadır.
Doğum kontrol yöntemlerinin başarısız olması: Rahim için doğum kontrol yöntemleri kullanılırken hamileliğin oluşması dış gebeliğe neden olabilir yine tüplerini bağlatan bir kadının hamile kalma ihtimalinde de dış gebelik söz konusu olabilmektedir. Tüplerini bağlatanlar hamile kalabilir mi yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.
Kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçlar da dış gebelik riskini artıran sebeplerdendir.
Dış gebeliğin oluşması sizinle alakalı bir durum değildir aslında yukarıda saydığımız sebepler dış gebeliğe neden olabilmektedir. Bu sebeple her kadında oluşacak diye bir kural yok ama beta hcg dış gebelikte de artış gösterecektir. Normal gebelikte gün gün hızlı artan değer dış gebelikte daha yavaş artar ama kesin sonuç ultrasonda kesenin görülmemesi ile teşhis konulur. Ayrıca durumdan şüphelenen doktorunuz sizden hormon testi isteyebilir burada progesteron hamilelik hormonunun 25 ng/ml altında olması dış gebelik anormal gebeliği işaret eder. Böyle bir durumda iç kanama oluşabilir tüplerin gerilmesinden kaynaklı vajinal kanama oluşabilir. İç kanama olmadan aslında gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir.