Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaç, tıp teknolojisinin gelişimi insanlara çok büyük kolaylıklar sağlıyor artık. Özellikle bebek sahibi olamayan çiftler artık tıp ve ilaç sektörünün oldukça başarılı gelişmesine bağlı olarak artık bebek sahibi olabiliyor. Aslında şunu da anlamış değilim ki eskiden anneannelerimiz babaannelerimiz doğal yoldan hamile kalıp 5-6-7 çocuk birden doktor ilaç olmadan kolayca doğururken bizim zamana bakacak olursak normal gebe kalabilen kadınların sayısı çok azaldı. Bunda sanıyorum yediklerimiz içtiklerimiz hayat koşullarımız da büyük önem taşıyor. Ninemden duyduğum kadarıyla eskiden bir köyde çocuğu olmayan en fazla bir gelin çıkardı ona da kısır gözü ile bakılırdı. Şimdi ise neredeyse herkes kısır. Aslında düzeltmemiz gereken çok şey var. Neyse konumuza gelecek olursak sizlere tüp bebek tedavisi nasıl yapılır hakkında birçok ayrıntılı bilgi vermek istiyoruz.
Tüp bebek bebeği olmayan çiftlerin belki de son durağı. Bu son durakta bineceğiniz otobüste ineceğiniz yeri çok iyi bilmelisiniz. Yani doğru yöntemler izlemek doktorunuzun tavsiyelerini kulak ardı etmemeniz gerekiyor. Çiftler olarak her iki kişiye de büyük görev düşüyor. Doğru yöntemler izlenmeli ki; çünkü kullanacağınız ilaçlar tedavi bir ton para tabii durumu olmayanlar için. İşin bir de zaman boyutu var. Harcanan zaman da cabası oluyor. Onun için tedaviye başlarken kendinizi hazır hissetmek pozitif düşünmek çok önemli. Özel merkezlere yapılan tüp bebek fiyatları biraz devlete göre pahalı olabilmekte. Öncelikle ilaç tedavisi ardından 3 kez aşılama yapılan çiftlere doktorun tavsiyesi artık tüp bebek demek kalıyor. Tabii bu dediğimiz gibi biraz maddi güçte gerektiriyor. Aslında tüp bebek en çok tercih edilen yöntemlerden biri de. Yani aslında çiftler bebek sahibi olabilmek için varını yoğunu ortaya dökmeye de hazır olabiliyorlar. Tüp bebek gebelik şansının en yüksek olduğu uygulama olarak en çok tercih edilme sebebi.
Tüp bebek en ayrıntılı şöyle anlatılabilir sanıyorum; kadına ve erkeğe ait üreme hücrelerinin yani yumurta ve sperm hücrelerinin vücut dışında yani laboratuvar ortamında dölleme işlemidir. Bu döllenen yumurtanın da gerekli görüldüğü günlerde rahmin içine yerleştirilme işlemidir. Bu sürece başlarken doktorunuz gerekli muayeneleri yaptıktan sonra sizden bazı tahlilleri isteyecek duruma uygun ilaç verecek ve yumurtaların büyümesini sağlayacaktır. Bu ilaçlar hormonlu iğnelerdir. İlaçları kullandığınız zaman içinde sık sık ultrason muayenesi ile yumurtaların durumu gözlemlenecek. Yumurtalıkları uyaran hormonlu ilaçlar genellikle 10-12 gün arasında kullanılır. Yumurtalar gereken erişkinliğe ulaştıktan sonraki işlem yumurta toplama işlemidir. Yumurta toplama işleminden hemen önce yeterince büyüyen yumurtalar (18-20mm) çatlatma iğnesi yardımı ile çatlatılır ve 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Bu uygulama anestezili şekilde vajinal ultrasonografi aracılığı ile yapılır. Hasta sabah aç karnına olmalıdır. Bu işlem yaklaşık 20-30 dakika sürer. Hasta durumuna göre 10-12 ve 1-40 arası da olabilmektedir toplanan yumurta sayısı. Bu işlemden sonra 1-2 saat hasta gözlemlenir ve evine gitmesi için izin verilir. Sırada dölleme işlemi vardır. Laboratuvar ortamında iyi döllenebilecek sağlıklı yumurtalar ayrıştırılır ve aynı şekilde erkekten alınan sperm hücrelerinin en kalitelisi en hızlısı seçilir yumurta ile spermin döllenmesi gerçekleştirilir. Bu aşamadan sonra döllenen yumurtaların izlenmesi için bir süre zaman verilir. Transfer edilebilecek hale gelen yumurtaların sırada rahme transferi söz konusudur. Bazı merkezler 48-72 bazı merkezler ise 120 saat (5 gün) bazı merkezler ise 1-2 ay bekleyebilmektedir. Transfer öncesi anne adayının idrara sıkışık olması istenir. Bu işlemde anesteziye gerek duyulmaz, ağrısız bir işlemdir ve kısa sürmektedir. Önce rahim ağzı temizlenir. Rahim içine katater yardımı ile yerleştirilen yumurtaların artık büyümeleri gözlemlenir. Hasta yarım saat dinlendikten sonra gönderilir. Eğer çiftlerin sağlıklı embriyoları varsa bu dondurularak saklanabilir. Bu yapılan işlemin olumsuz olması durumunda dondurulmuş embriyolar devreye girer. Embriyoların çözüldükten sonra yaşama oranları %50 oranındadır. Bu yüzden bir kez çözülen embriyoya bir daha dondurma işlemi yapılamaz. Aynı zamanda dondurulmuş embriyolar maliyeti azalttığı için de avantajlıdır. Bu aşamadan sonra artık 10-12 gün sonra kadar gebelik testi yapmanız istenir. Erken gebelik belirtileri normal gebeliklerdeki gibi aynıdır hemen hemen. Buradan çok erken gebelik belirtilerine göz atabilirsiniz. Gebelik pozitif göründüğü taktirde tekrar test istenebilir. Gebelik oluşmuş ise ultrason muayeneleri sizi bekliyor.