Tüp Bağlatan Kadın Hamile Kalır mı?
Tüp bağlatan kadın hamile kalır mı? sorusuna yanıt arayacağız bu yazımızda. Gerekli sayıda çocuğu olmuş ve artık gebelik istemeyen her kadın ameliyat yöntemi ile tüplerini bağlatabiliyor. Bu etkili de bir doğum kontrol amacıdır aynı zamanda. Bir kadının hamile kalabilmesi için erkekteki sperm hücresinin kadının yumurtaları ile bir araya gelip spermin yumurtalardan herhangi birini dölleme işlemidir. Bir kadın her ay ortalama adetinin ilk gününden sayarak ortalarına doğru yumurtlama yaşar. Bu yumurtlama; yumurtaların büyüyüp olgunlaşması ve çatlaması demektir ki sperm hücresi de sadece 1 gün canlı kalabilen yumurtayı döllemesi gebeliğin oluşmasına zemin hazırlar. Herhangi bir tıkanıklık, yani tüplerde ya da tüplere giden yollarda tınanıklık olması, enfeksiyon ya da herhangi bir tahribat durumu kısırlığa yol açar. Bunun için gebe kalmak isteyen çiftler tedaviye ilk başladıklarında sorunların araştırılması için anne adayından tüplerinin tıkalı olup olmadığına rahim içinde bir sorunun bulunup bulunmadığına bakılmak için HSG yani rahim filmi çekilir. Rahim filmi yazımızı ayrıntılı incelemek için buradan buyrun.
Etkili bir doğum kontrol aracı arayan çiftler cerrahi müdahale ile tüplerini bağlatması sonucu gebelikten korunmuş olurlar. Aslında hamile kalma olasılığı ortadan kalkmıştır ama yine de bu durumda %2’lik bir payınız olduğunu da unutmayın. Bu doğum kontrol yöntemi ile erkeğin sperm hücresi kadının yumurtalarına gidecek yolu bulamaz dolayısı ile de gebelik engellenmiş olur. Tüp bağlatma aynı zamanda tüp ligasyonu da denilen bu işleme karar verirken mutlaka iyi düşünülmelidir ki tekrar gebelik istenildiği taktirde tüplerin yeniden açılması pek mümkün olmayabilmektedir. Diğer bir korunma yöntemi olan ertesi gün hapları da garantisi olmamakla birlikte doğru uygulandığı taktirde gebeliği engelleyecektir. Norlevo ertesi gün hapı yazımızı buradan inceleyebilirsiniz. Tüp bağlatma olayı dediğimiz gibi cerrahi müdahale gerektiren bir işlem olup kadınsal hiçbir probleme yol açmaz. Örneğin menopoz gibi ya da herhangi bir kadınsal hormonları ile ilgili bir ilişkisi yoktur. Tüp bağlatma işlemi sonrasında adet düzensizliği gibi durumlar oluşmaz. Hamile kalır mıyım? diye soracak olursanız dediğimiz gibi %2’lik de olsa küçük bir ihtimal söz konusu olabilmektedir. Tabii bu yöntem doğum kontrol yöntemlerinden en etkili olanıdır fazla da korkmanıza gerek yok. Bu yöntem artık çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar için, olası bir hamileliğin kadının hayatına sorun açabilecek durumlarda, zeka özürü olan cinsel tacize uğrama durumunda hamile kalma olasılığı yüksek olanlarda uygulanabilir.
Tüp bağlatma yönteminin koruyuculuğu hemen başlayan en etkili bir doğum kontrol aracıdır demiştik. Koruyuculuk ömür boyu devam eder. Hamile kalma korkusu yaşanmadığı için cinsel hayatı daha verimli bir şekilde sürdürebilirsiniz. Tüpleri bağlatan bir kadın eğer o %2’lik ihtimalle de gebelik oluşmuş ise bunun dış gebelik olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Yeniden bebek sahibi olmak isteyen kadın tüplerini açtırsa bile gebelik şansı çok düşüktür. Eğer istenirse uygun yöntem olan tüp bebek tedavisini tercih edebilirler ama onun da tutma ihtimali çok yüksek olmayabilir.